Göç olgusunun sosyal dişlanma ekseninde analizi
Main Article Content
Abstract
Goc olgusu, sadece goc sorunu ile mucadele eden ulkelerde degil, tum ulkelerin oncelikli olarak tartistiklari konular arasinda yerini almistir. Goclerin nedenleri; issizlik, yoksulluk, egitim cografi yapi, yoksunluk, siyasi veya istihdam kaynakli olabilir. Ancak gocun temel kaynagi isgucunun hareketliligidir. Kuresellesme sureciyle birlikte ortaya cikan gelir esitsizligi nedeniyle isgucu arz ve talebi ulusal sinirlari asarak uluslararasilasmistir. Her ulke gocle farkli bicimlerde; hedef ulke, kaynak ulke, transit ulke kavramlariyla yuzlesmek zorunda kalmistir. Dunyada 20 ila 30 milyon arasinda duzensiz goc gerceklestigi tahmin edilmektedir. Son yillarda, Turkiye cografi konumu nedeniyle gocmenlerin duzensiz olarak gecici ve transit gecis yolu olarak kullandiklari bir ulke durumundadir. Gelismis ulkeler nitelikli gocmenleri kabul etmekte dusuk nitelikli gocmenleri ise kabul etmemektedirler. Bu baglamda, goc sorunu sadece ekonomik boyutlari ile degil sosyal boyutlari ile de oldukca onemli bir sorundur. Gocmenlerin bulunduklari ulkelerde entegrasyon surecleri oldukca uzun ve guc olmaktadir. Gocmen olmalari nedeniyle issizlik ve buna bagli yoksulluk ve sosyal dislanma ile karsi karsiya kalmaktadirlar. Bu calismanin amaci, Son yillarda Turkiye’nin karsi karsiya kaldigi goc olgusunun kavramsal boyutlarinin belirlenerek, gocmenlerin karsi karsiya kaldiklari yoksulluk sorunlarinin yani sira sosyal dislanma boyutunun neden ve sonuclariyla analizi gerceklestirilecektir.
Anahtar Kelimeler: Goc, Gocmen, Issizlik, Yoksulluk, Sosyal Dislanma
Downloads
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with this journal agree to the following terms:
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication with the work simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.
- Authors are permitted and encouraged to post their work online (e.g., in institutional repositories or on their website) prior to and during the submission process, as it can lead to productive exchanges, as well as earlier and greater citation of published work (See The Effect of Open Access).