SOSYAL BİLGİLER DERSLERİNDE ÖĞRENME AMAÇLI YAZMA ETKİNLİKLERİ KULLANIMININ ÖĞRENCİ AKADEMİK BAŞARISINA ETKİSİ

Main Article Content

Canan KARAÇAÄžIL
Ayten KİRİÅž AVAROÄžULLARI

Abstract

Bu araştırmanın amacı, ortaokul 7. sınıf Sosyal Bilgiler dersi ‘Türk Tarihinde Yolculuk’ Ünitesi’nde öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri kullanımının öğrenci başarısına etkisini ortaya koymaktır. Araştırma, 2012 - 2013 eğitim öğretim yılının ikinci yarıyılında Muğla Menteşe Şahidi Ortaokulu’nda öğrenim gören toplam 60 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın amacı doğrultusunda deney ve kontrol gruplarına, deneysel işlem öncesi ve sonrasında, ilgili literatürlerin taranıp, alan uzmanlarının görüşleri alınarak hazırlanan, güvenirlikleri kanıtlanmış olan 25 maddeli çoktan seçmeli başarı testi uygulanmıştır.Araştırma sonucu elde edilen bulgulara göre son test başarı puanları açısından deney grubu öğrencileri kontrol grubu öğrencilerine göre daha başarılı olmuşlardır. Deney grubu öğrencilerinin öğrenme amaçlı yazma etkinlikleri ile ilgili düşünceleri yazılı olarak tespit edilmiş, öğrenciler öğrenme amaçlı yazma etkinliklerinin anlama ve öğrenme açısından kendilerine yardımcı olduğunu belirtmişlerdir.



 


* Bu çalışma, danışmanlığı Doç. Dr. Ayten Kiriş Avaroğulları tarafından yapılan ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsünde Canan Karaçağıl tarafından hazırlanan aynı adlı yüksek lisans tezinden üretilmiştir.


** Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Sosyal Bilgiler Eğitimi Doktora Öğrencisi


*** Doç. Dr., Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı, aytenkiris@mu.edu.tr


 


 


 



Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Öğrenme Amaçlı Yazma, Sosyal Bilgilerde Öğrenme Amaçlı Yazma

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
KARAÇAÄžIL, C., & KİRİÅž AVAROÄžULLARI, A. (2017). SOSYAL BÄ°LGÄ°LER DERSLERÄ°NDE ÖĞRENME AMAÇLI YAZMA ETKÄ°NLÄ°KLERÄ° KULLANIMININ ÖĞRENCÄ° AKADEMÄ°K BAÅžARISINA ETKÄ°SÄ°. International Journal of Innovative Research in Education, 4(2), 54–59. https://doi.org/10.18844/ijire.v4i2.1259
Section
Articles