Vücudumuzu Tanıyalım Ünitesinde Alternatif Etkinliklerin Öğrencilerin Başarıları, Bilimsel Süreç Becerileri Ve Tutumlarına Etkisi

Main Article Content

Gonca TUNCEL
Yeter ÅžİMÅžEKLİ

Abstract

 

Özet

Bu araştırmada, ilköğretim birinci kademe dördüncü sınıf Fen ve Teknoloji dersinde yer alan “Vücudumuzu Tanıyalım†ünitesi etkinlikleri ile yine bu ünitenin, araştırmacı tarafından geliştirilen alternatif etkinlik tasarımları arasında hedef davranışlara ulaşılabilirlik açısından anlamlı bir fark olup olmadığı incelenmiştir. Araştırmada, tarama ve deneme modelleri birlikte kullanılmıştır. İlk olarak, Bursa İli ilköğretim birinci kademede görevli 50 sınıf öğretmeninin, mevcut öğretim programı hakkındaki görüş ve önerileri alınmıştır. Ardından, araştırmacılar tarafından geliştirilen etkinlik tasarıları, 70 dördüncü sınıf öğrencisinden oluşan örneklemin deney grubuna uygulanmıştır. Uygulamalar 2010- 2011 öğretim yılı bahar döneminde, haftada 3 ders saati olmak üzere toplam 18 ders saati yani 6 haftada tamamlanmıştır. Araştırmada, araştırmacılar tarafından geliştirilen Ünite Başarı Testleri, Öğretmen Müfredat Görüş Anketi, Bilimsel Süreç Becerileri Ölçekleri, Öğretmen Etkinlik Değerlendirme Anketi ve Geban ve diğerleri (1994) tarafından geliştirilen Fen ve Teknoloji Dersine Yönelik Tutum Ölçeğinin yeniden düzenlenmesi ile oluşturulmuş Tutum Ölçeği olmak üzere toplam beş farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 11.5 (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak, hazırlanan alternatif etkinliklerin zaman sorunu ve sınıf kalabalıklığı gibi temel sorunların çözümünde daha etkili olduğu görülmüştür. Ayrıca alternatif etkinliklerin mevcut etkinliklere göre öğrenci başarılarında,  tutumlarında ve bilimsel süreç becerilerinin gelişiminde daha etkili olduğu görülmüştür. Geliştirilen etkinlik tasarımlarının Fen ve Teknoloji dersi müfredat programının daha etkili kullanımına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Anahtar sözcükler: Program Geliştirme; Fen Bilgisi Öğretimi; Etkinlik; Tutum; Bilimsel Süreç Becerisi

Downloads

Download data is not yet available.

Article Details

How to Cite
TUNCEL, G., & ÅžİMÅžEKLİ, Y. (2017). Vücudumuzu Tanıyalım Ãœnitesinde Alternatif Etkinliklerin Öğrencilerin BaÅŸarıları, Bilimsel Süreç Becerileri Ve Tutumlarına Etkisi. International Journal of Innovative Research in Education, 3(3), 124–134. https://doi.org/10.18844/ijire.v3i3.1262
Section
Articles
Author Biography

Gonca TUNCEL, *Sınıf Öğretmeni, Yıldırım Değirmenönü İlköğretim Okulu, gonca_tuncel@hotmail.com

Bu çalışma Yrd. Doç.Dr. Yeter ÅžİMÅžEKLİ danışmanlığında hazırlanan “İlköğretim 4 ve 5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersindeki Vücudumuzu Tanıyalım Ünitesine Yönelik Etkinlik Tasarımı” adlı yüksek lisans tezinin bir bölümünden özetlenerek hazırlanmıştır. 

References

Aydın, O.(2006). “Yeni ilköğretim programı öğrencilere ne kazandıracak?” [Online], http://www.mavikelebek.net/images/Yeniilkogretimprogrami.doc, (Ziyaret tarihi: 12 Mayıs 2009). Bakar, E., Bal, S., (2005). “Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen, Teknoloji, Toplum(FTT) Konularına Bakış Açılarına ve Başarılarına, Fen-Teknoloji- Toplum Yaklaşımının Etkisinin Araştırılması”, XIV. Ulusal Eğitim Bilimleri Kongresi, Denizli, s.833-837. Çepni, S., Çil, E., (2009). “Fen ve Teknoloji Programı ilköğretim 1. ve 2. Kademe Öğretmen El Kitabı”,, Pegem yay., Ankara.
Erdoğan, M., Bahar(2007). “Yeni Geliştirilen Dördüncü ve Besinci Sınıf Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının Analizi; Nitel Bir Çalışma,”, Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, cilt5, sayı 2, ss:221-254. Ergin, Ö., Pekmez, E.S., Erdal, S.Ö.,(2005). “Kuramdan Uygulamaya Deney Yoluyla Fen Öğretimi”, İzmir, Kanyılmaz Matbaası.
Geban, Ö., Ertepınar, H., Yılmaz, G., Altın, A. ve Şahbaz, F., (1994). “Bilgisayar destekli eğitimin öğrencilerin fen bilgisi başarılarına ve fen bilgisi ilgilerine etkisi”, I. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumu,Bildiri Özetleri Kitabı, s:1-2, 9 Eylül Üniversitesi, İzmir.
Gürdal, A.,(1992). “İlköğretim okullarında fen bilgisinin önemi”, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8, 185-188.
Ocak, R., (2008). “İlköğretim 4. Ve 5. Sınıf Fen ve Teknoloji Programının Öğretmen Görüşleri Doğrultusunda Değerlendirilmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi.
Şencan, H.,(2005). “Sosyal ve Davranışsal Ölçümlerde Güvenilirlik ve Geçerlilik” , Seçkin Yayıncılık, Ankara.
Ugur, T., (2006). “2005 ilköğretim 1.,2. ve 3. Sınıflar Hayat Bilgisi Dersi Öğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Soysal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi,Afyonkarahisar,(yayımlanmamış).
Yapıcı, M. & Demirdelen, C., (2006). “İlköğretim 4. Sınıf Sosyal Bilgiler Öğretim Programına İlişkin Öğretmen Görüşleri” , İlköğretim Online, 6(2), 204-212.